Şeker Hastalığı Baş Ağrısı Yapar mı?
22 Haziran 2024

Şeker Hastalığı Baş Ağrısı Yapar mı?

Şayet baş ağrınız sürekli oluyorsa ve baş ağrınızın kaynağı farklı sebeplerden kaynaklanmıyorsa, kan şekerinizi ölçtürmeyi deneyin. Çünkü kan şekerinin düşük olması, yani hipoglisemi, baş ağrısına sebebiyet vermektedir. Kan şekerinin fazla olması nasıl sağlık sorunlarına yol açıyorsa, aynı şekilde normalden çok düşük olması da farklı sağlık sorunlarına sebep olmaktadır. Bunlardan en önemlisi de baş ağrısıdır. Kan şekerinin normal değerleri 80-100 mg/dL arasında olmalıdır. 110 mg/dL üzerinde olursa hiperglisemi, 80 mg/dL altında olmasına ise hipoglisemi denir.

Kan şekerinin 80 mg/dL altına düşmesi kişide şekere bağlı baş ağrısı yapar. Kişinin şeker bakımından yetersiz kalması aslında tüm organları etkiler. Ancak en fazla etkilenen organ beyin ve sinir sistemleridir. Bu nedenle de şekerin düşmesi baş ağrısına sebebiyet verir.

Hipoglisemi Belirtileri Nelerdir?

Beyin, tüm vücudun tükettiği şeker miktarının yaklaşık %20'sini tüketir. Düşünürken, yürürken, konuşurken hatta uyurken bile beynimiz yüksek miktarda şeker harcamaktadır. Bu nedenle de hipoglisemi belirtilerinin büyük bölümü beyinsel faaliyetlerden anlaşılır.

  • Yorgunluk ve halsizlik hissedilmesi
  • Sinirlilik hali, endişe ve huzursuzluk
  • Konsantrasyon bozukluğu
  • Unutkanlık
  • Korku ve öfke atakları
  • Depresyon nöbetleri
  • Şeker düşmesinin önemli belirtisi baş ağrısıdır. Baş ağrısı genellikle aç kalınca ortaya çıkıyorsa ve bu ağrı bir şeyler yiyince veya şekerli bir sıvı içince geçiyorsa, sorunun hipoglisemiye bağlı olma ihtimali oldukça yüksektir.

Baş Ağrısı Yapan Şeker Hastalığınız Varsa Ne Yapmalısınız?

Açlık kan şekerinizi ölçtürüp ve daha sonra laboratuvarın belirleyeceği bazı şeyleri yedikten sonra, saat başı dört defa tokluk kan şekerini ölçtürmeniz tanı konması için yeterli olacaktır. Sürekli baş ağrılarınız oluyorsa ve hiçbir şekilde bu ağrının sebebini bulamadıysanız, size önerilecek yöntem açlık ve tokluk kan şekerinizi ölçtürmek olacaktır. Tahlil sonucu hipogliseminiz çıkarsa bu baş ağrısına neden olmaktadır.

Ek Bilgiler: Hipoglisemi ve Beyin Fonksiyonları

Hipoglisemi sadece baş ağrısı değil, aynı zamanda bilişsel fonksiyonlarda da bozulmalara neden olabilir. Beyin glikoza bağımlıdır ve yeterli glikoz alamadığında konsantrasyon, hafıza ve karar verme yeteneklerinde sorunlar yaşanabilir. Ayrıca, uzun süreli hipoglisemi nöbetleri beyin hücrelerinde hasar oluşturabilir. Bu nedenle hipoglisemi belirtileri yaşanıyorsa, derhal bir sağlık profesyoneline danışılmalıdır.

Hipoglisemi Yönetimi

Hipoglisemi yönetimi genellikle diyet ve yaşam tarzı değişiklikleri ile sağlanır. Düzenli öğünler yemek, düşük glisemik indeksli gıdalar tüketmek ve basit şekerlerden kaçınmak hipoglisemi ataklarını önlemeye yardımcı olabilir. Ayrıca, doktorunuzun önerdiği tedavi planına uymak ve kan şekerinizi düzenli olarak kontrol etmek de önemlidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Baş Ağrısı ve Baş Dönmesi

Baş Ağrısı ve Baş Dönmesi

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Gerilim Tipi Baş Ağrısı

Gerilim Tipi Baş Ağrısı

Aşırı Baş Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Aşırı Baş Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Baş Ağrısının Sebepleri Nelerdir?

Baş Ağrısının Sebepleri Nelerdir?

Baş Ağrısı Nasıl Geçer?

Baş Ağrısı Nasıl Geçer?

Geçmeyen Baş Ağrısı

Geçmeyen Baş Ağrısı

Güncel

Baş ve Boyun Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Baş ve Boyun Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Boyun Ağrısı ve Baş Ağrısı

Boyun Ağrısı ve Baş Ağrısı