{ "title": "Yemekten Sonra Baş Ağrısı", "image": "https://www.basagrisi.gen.tr/images/yemekten-sonra-bas-agrisi.gif", "date": "20.01.2024 04:25:31", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Yemekten sonra baş ağrısı, tüketilen besinlerin içerisinde yer alan katkı maddeleri, gıda boyaları, koruyucu maddeler ya da bazı kimyasallar yemeklerin ardından baş ağrısına yol açabilir. Aynı zamanda besin alerjisi ya da besin hassasiyeti olan kişilerde her yemekten sonra olmasa da bazı öğünlerin ardından baş ağrısı yaşanabilir. Yemeklerin ardından baş ağrısına maruz kalmamak için kişinin hangi gıdaların baş ağrısına yol açtığını tespit etmesi ve tespit ettiği gıdaları tüketmekten kaçınması gerekir. Bu sayede yemek sonrası oluşan baş ağrısı büyük ölçüde azaltılacaktır.

Yemek Sonrası Baş Ağrısı Neden Olur?

Tiramin Proteini: Tiramin daha çok salamura ürünlerde, işleme maruz kalmış etlerde ve turşularda bulunan bir maddedir. Tiramin adı verilen protein baş ağrısı başta olmak üzere, mide bulantısı, kusma, terleme ve kalp atışında hızlanmaya yol açabilir. Tiramin proteini genellikle eski peynirlerde, lahana turşusunda ve bazı şarap türleri içinde bulunmaktadır. Ayrıca tiramin proteini depresyon için ilaç kullanan kişiler için de oldukça sakıncalıdır. Tiramin depresyon ilaçları ile etkileşim sağlayabilen bir maddedir. Bu nedenle de özellikle depresyon ilacı kullanılıyorsa tüketilen gıdaların içinde tiramin olmamasına dikkat edilmelidir.

Gıda Katkı Maddeleri ve Koruyucular: Hazır gıdaların raf ömrünün daha uzun olması için içeriğinde bazı katkı maddeleri, gıda boyaları ya da koruyucu maddeler kullanılmaktadır. Bu tür maddeler bağ ağrısına yol açarak migren ataklarını tetikleyebilir. Özellikle sosis, pastırma, salam, jambon gibi ürünlerin içerisinde kullanılan nitrat ve nitrik maddeleri beyin damarlarında genişleme yaratarak baş ağrısını büyük oranda tetikleyebilir.

Süt Alerjisi: Süte karşı alerjisi olan kişiler süt ya da süt ürünü tükettikten sonra baş ağrısına maruz kalabilir.

Monosodyum Glutamat: Monosodyum adlı maddeye hassasiyeti olan kişilerde yemeklerden yarım saat sonra belirgin bir baş ağrısı yaşanabilir.

Baş Ağrısına Karşı Bitkisel Öneriler

Baş ağrısı toplumda oldukça yaygın bir şekilde ve her yaş grubunda görülebilen bir rahatsızlıktır. Baş ağrısı ile mücadele edebilmek için tıbbi yönden de birçok ilaç geliştirilmiştir. Baş ağrıları için ağrı kesici haplar, tabletler ya da kapsüller kullanılanlar arasında yer almaktadır. Bu tür ilaçlar doktorun önerdiği şekilde ve ölçülerde kullanılmalıdır. Tıbbi ilaçların yanı sıra baş ağrısı için bitkisel tedavi yönteminden de yararlanmak mümkündür.

Kedi Otu: Kedi otunun sakinleştirici özelliği vardır. Bu özelliği sayesinde baş ağrısı için yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Kedi otu, tablet, hap ya da bitki özü şeklinde baş ağrısı için kullanılabilir.

Sarı Kantaron: Sarı kantaron doğal anti depresan özelliği olarak bilinen ve bu özelliği ile yaygın bir şekilde kullanılan bitkiler arasında yer almaktadır. Baş ağrısı için sakinleştirici ve rahatlatıcı etki yaratacak olan sarı kantaron çay şeklinde hazırlanarak içilebilir.

Nane: Nane baş ağrısı için yağ versiyonu ile kullanılırsa baş ağrısına büyük oranda fayda sağlar. Ağrıyan bölgeye parmak uçları ile masaj yapılarak yağ sürülür. Bilimsel olarak kanıtlanmasa da baş ağrısına karşı yaygın bir şekilde kullanılıp olumlu sonuçları olduğu belirtilmektedir.

Zencefil: Baş ağrılarında başvurulabilecek bitkiler arasında olan zencefil baş ağrısını geçirmek için değil önlenmek için kullanılabilir. Aynı zamanda mide bulantısı için de kullanılabilecek değerli bitkiler arasında yer almaktadır.
" } ] }