{ "title": "Vertigo Nedir", "image": "https://www.basagrisi.gen.tr/images/vertigo-nedir.jpg", "date": "21.01.2024 13:39:14", "author": "Dilay", "article": [ { "article": "
Vertigo nedir, Nöroloji alanında sıkça rastlanan baş dönmeleri vertigo olarak adlandırılmaktadır. Bu şikâyetlerin 40 yaş ve üzerinde daha fazla yaşandığını söyleyebiliriz. Başta sallantı, dönme, dengesizlik gibi sorunlarla yaşanan rahatsızlık, kadınlarda daha fazla görülmektedir. Yakınmalara eşlik eden kulaklarda çınlama, uğultu, bulantı, işitime kaybı gibi rahatsızlıklar, yaşam kalitesini olumsuz olarak etkileyen unsurlardır. Uzun süren baş dönmelerinin hastalarda boyun ağrıları ve tutulmalara yol açtığı da bilinmektedir. Hastaların hissettiği dönme hissi, kişilerin kendi etrafında ve çevresinde olan dönmelerdir. Hastaların baş dönmesi şikâyetiyle doktora başvurmaları durumunda çoğunlukla hemen teşhis koyulamayabilir. Öncelikle panik atak teşhisi konulabilir. Baş dönmesiyle birlikte tansiyon düşmesi yaşayan hastaların, tansiyonları normale döndürülse bile baş dönmesinin devam etmesi durumunda kulak burun boğaz uzmanı tarafından muayene edilmesi gerekecektir.

Vertigoya sebep olan nedenler nelerdir?

Benign Paroksismal Pozisyonel Vertigo: (BPPV) Baş dönmelerinin nedenlerinden olan, iç kulağın uzun kanalına serbest dolaşan kalsiyum karbonat kristallerinin girmesi sonucunda yaşanan rahatsızlıktır. Kanalın duyarlı hale gelmesi ve pozisyon değiştirmesiyle vertigo şikâyetleri yaşanır. Başlangıcı ani olan, sadece birkaç dakika süren şikâyetler, tekrarlayıcı tarzdadır. Ani baş hareketlerinde baş dönmesi kaçınılmazdır.

Meniere hastalığı: İç kulaktaki sıvı miktarının artması ile yaşanan vertigo hastalığıdır. Bu sırada yaşanan işitme seviyelerindeki farklılıklar, vertigo atakları yaşanmasına sebep olur. İç kulak tansiyonu olan hastalığın ilerleyen dönemlerinde kulak çınlaması ve kalıcı sağırlık oluşabilir. Ataklar arttıkça sağırlık seviyesi kötüleşir. Bulantı ve kusmanın da görüldüğü rahatsızlık, tedavi ile birkaç yılda tamamen iyileşebilir.

Vestibüler Nörit: (Akut Periferal Vestibülopati) Birkaç gün süren şiddetli vertigo ataklarıyla görülen hastalık, ailede birden fazla kişide görülebilir. Bahar ve yaz başlangıcında daha sık görülür.

Serebellar Vertigo: İnme şeklinde görülen vertigo, ani baş dönmesi, yürüme bozukluğu, baş ağrısı, kusma, bulantı gibi şikâyetlerle yaşanır. Beyin sapında komplikasyon gelişirse, hastanın akli dengesinde bozulma görülür. Buna bağlı olarak ölümler yaşanabilir.

Hastalık birçok önemli rahatsızlığın başlangıcı olabileceğinden, doktora giderek tedavi olmak önemlidir. Hastalığın oldukça fazla nedeni bulunmaktadır. Hastaların yaşamını kısıtlayan bir rahatsızlıktır. Tamamen tedavisi olmasa da hastalığın etkileri hafifletilebilir. Altta yatan hastalıkların da tedavi edilmesi şikâyetleri azaltmaya yardımcı olacaktır. Migren hastalarının bile %25'i vertigo hastası olarak teşhis edilmiştir. MS hastaları, yaşlılar belirtiler konusunda hassas olmalıdır. Bu sorunu yaşayan kişiler, sabah yataklarından kalmadan önce bir süre yatakta oturmalıdır. Hızla yataktan kalmak, baş dönmelerini tetikleyecektir. Yürürken baston kullanmak, merdivenlerde dikkatli olmak, geceleri karanlıkta dikkat etmek gerekir.
" } ] }