{ "title": "Tansiyon Baş Ağrısı Yaparmı", "image": "https://www.basagrisi.gen.tr/images/tansiyon-bas-agrisi-yapar-mi.gif", "date": "21.01.2024 17:11:31", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Tansiyon baş ağrısı yapar mı, tansiyon damarlar içerisindeki kan basıncının olması gereken seviyelerin daha üzerine çıkması nedeni ile oluşan bir rahatsızlıktır. Kan damarlarda kişiden kişiye farklılık gösteren bir basınç ile akar. Kan basıncının normal seviyelerin üzerine çıkması yüksek tansiyon olarak tanımlanır. Kan basıncının yükselmesi yüksek tansiyon ile baş ağrısına da yol açar. Daha önceden yüksek tansiyon teşhisi koyulan kişilerin ani başlayan baş ağrılarında mutlaka doktora başvurması gerekir. Aniden başlayan şiddetli baş ağrılarında dikkatli olmak gerekir. Çünkü bu tür bir baş ağrısı beyin kanamasının habercisi olabilir. Tansiyon yüksekliğinin genel belirtileri.
Bazı vakalarda yüksek tansiyon hiçbir belirti göstermeden de seyredebilir. Bazı vakalarda herhangi bir sağlık sorunu için doktora başvurulduğunda tansiyon tespit edilebilir. Yüksek tansiyonun zamanında tespit edilerek tıbbi müdahale başlatılması olası sağlık sorunlarını engellemek için önemlidir. Yüksek tansiyon için gerekli önlemler alınmaz ise felç ve kalp krizi gibi ciddi sağlık sorunlarının oluşma riski artabilir. Yüksek tansiyon toplumda yaygın bir şekilde görülen ve kolaylıkla tespit edilerek kontrol altına alınabilen bir rahatsızlıktır.

Bazı kişilerde hiçbir neden olmaksızın ortaya çıkabilir. Bu tip tansiyon primer hipertansiyon olarak adlandırılır. Doğum kontrol hapları, böbreklerde oluşan problemler, damar bozuklukları, uyarıcı ilaç kullanımı gibi nedenlerden dolayı oluşan tansiyon ise ikincil hipertansiyon olarak tanımlanır.

Bazı aralıklarda tansiyon yükselmesine maruz kalan kişiler direkt olarak tansiyon hastası kategorisine dahil edilmemektedir. Tansiyon devamlı normal değerlerden yüksek ise ve sürekli devamlılığını koruyorsa hipertansiyon teşhisi o zaman konulur.

Tansiyon Riskini Arttıran Faktörler

Yaş: Yaş ilerledikçe yüksek tansiyon olasılığı da artış gösterir. Kadınlarda daha çok menopoz döneminden sonra ortaya çıkabilen erkeklerde ise orta yaş grubunda ortaya çıkabilen bir sağlık sorunudur.

Kilo: Fazla kilolu olan kişiler yüksek tansiyon için en riskli gruptur. Kilo artışı yaşandıkça organlar daha fazla oksijene ihtiyaç duyar. Dolayısı ile oksijen taşıyan kan miktarında artış yaşanır. Kan miktarı arttığında damarlarda oluşan basınç yüksek tansiyon riskini arttırır.

Genetik: Yüksek tansiyon genetik olarak aile içinde kuşaktan kuşağa devam edebilir.

Sigara Tüketimi: Sigara tüketmek geçici olarak yüksek tansiyona neden olabilecek bir faktördür. Uzun süre ve aşırı sigara tüketimi damarlarda daralmaya neden olarak devamlı tansiyon yükselmesine yol açabilir.

Alkol Tüketimi: Alkol tüketiminin tansiyon yüksekliği ve beraberinde baş ağrısına yol açtığı bilinmektedir.

Aşırı Tuz Tüketimi: Aşırı tuz tüketimi vücutta su tutmasına neden olabilir. Dolayısı ile su tutumuna bağlı olarak yüksek tansiyon olasılığı daha fazla artar.

Stres: Stres birçok hastalığa neden olabileceği gibi yüksek tansiyon için de bir risk faktörüdür. Tansiyon ve baş ağrısına yol açabilen en önemli faktörlerden biridir.

Hastalıklar: Yüksek tansiyon şeker, kolesterol, uyku apnesi ve böbrek rahatsızlıkları ile de ortaya çıkabilir.
" } ] }