{ "title": "Küme Baş Ağrısı", "image": "https://www.basagrisi.gen.tr/images/kume-bas-agrisi.jpg", "date": "21.01.2024 01:48:49", "author": "Erva", "article": [ { "article": "
Küme baş ağrısı, genellikle genç erkekleri etkisi altına alan bir rahatsızlıktır. Erkekler kadınlara göre dokuz kat fazla bu ağrılara maruz kalır. 20'li yaşlarda başlayan ağrılar, belirli dönemlerde ataklar şeklinde gelir. Genellikle mevsim geçişlerinde 15-45 gün kadar etkili olan ataklar, bu süreçte yarım saat kadar devam eder. Ataklar bittikten sonra uzun süre sessizlik dönemi olur. Bu baş ağrılarının oldukça şiddetli olduğu söylenebilir. Hastalar bunları şakağa bıçak saplanması, gözün oyulması, demir sokulması gibi tanımlamalarla açıklar. Ataklar sırasında hastaların başını duvarlara vurması, kendini öldürmeye çalışması, cinnet geçirmesi gibi etkiler görülür. Hastalara intiharı bile düşündürten bu ağrılar \"suicidal headdache\" olarak tanımlanır. Bu ağrılar genellikle migrenle karıştırılsa da bunların dönemsel olması, belli saatlerde olması ve belirli bir ritmi olması gibi etkenler ayırıcı olur.

Küme baş ağrısı nasıl yaşanır?

Bu tür ağrılar hızlı bir şekilde başlayarak, yine hızla biter. Çoğunlukla tek taraflı göz çevresinde ve şakakta yoğunlaşır. Ağrıyla birlikte aynı bölgede göz kızarması, yaşarması, şişmesi görülür. Aynı zamanda göz kapağında düşme olabilir. Ağrının olduğu tarafta burun deliğinde tıkanıklık meydan gelir. Bu alanda hassaslık oluşur, aynı bir yaraya dokunma ya da çürüme gibi acı hissedilir. Baş ağrısı sırasında bulantı ve kusma nadir olarak görülür. Hastaların hepsinde terleme görülür. Terleme göğüsten yukarısı ıslanmış gibi olur. Fakat bazı kişilerde ağrıyan bölümde terleme olabilir. Bunların yanında sıkıntı hissi, sıcak basması, kalpte sıkışma, çarpıntı, kan basıncında yükselme gibi etkilerde görülebilir. Hastalar huzursuzluklarını gizleyemez, yerinde duramaz, ağlayabilir, bağırır ve sürekli dolanır. Kendilerini bulundukları yerden dışarıya atmak ister, bazıları ellerinde buz poşetleriyle dolaşırken, bazıları sıcak suyla başlarını tutarlar.

Küme baş ağrısı nasıl tedavi edilir?

Küme baş ağrılarında ilaç tedavisi ile burun yoluyla %100 oksijen ya da hiperbarik oksijen tedavisi uygulaması çoğu hastada atakların süresini kısaltabilir. Fakat ağrılar dönemsel olarak değişmeden yaşanır. Bunlara rağmen ataklar uzayarak sıklaşabilir. Tedavilerin fayda sağlamadığı bu tür hasta grupları vardır. Hastaların öyküsü dinlendiğinde, oksijenin dışında ilaçların başta atağı durdurmasına rağmen, uzun vadede ağrıları daha kötüleştirdiği izlenmiştir. Hastaların ataklar sırasında saf oksijen soluması ağrıyı dindirmenin en etkili yollarından biridir.

Küme baş ağrısı olan hastalarda başın yarısında otonom sinir sistemindeki geçici disfonksiyona olduğu görülebilir. Hastalarda damar kontrolü geçici olarak bozulmuştur. Damarlarda genişleme olduğundan, şişlik, ödem, ağrı, akıntı, kızarıklık ve terleme görülür. Hastaların bir kısmındaki kan basıncında yükselme damar kontrolünün bozulmasından kaynaklanır. Sinir sisteminde bağırsak hareketleri bozulduğunda, kusma, bulantı ve ishal gelişebilir. Bu etkileri gidermek için nöral terapi uygulaması yapılmaktadır. Ancak bu tek başına küme baş ağrısını gidermeye yeterli gelmez. Hastalarda bozucu alan tespit edildiğinde, nöral terapi uygulanabilir. Ancak tek bozucu alanda çalışmak daha faydalı olur.
" } ] }