{ "title": "Kolesterol Baş Ağrısı Yaparmı", "image": "https://www.basagrisi.gen.tr/images/kolesterol-basagrisi-yapar-mi.gif", "date": "20.01.2024 11:13:27", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Kolesterol baş ağrısı yapar mı, toplumda en sık karşılaşılan hastalıklar arasında diyabet ve kolesterol ilk sıralarda gelmektedir. Kolesterol yağ barındıran gıdalardan temin edilen vücudun yapı taşlarını oluşturan bir yağ türüdür. Bu yağ türü vücutta hormon ve safra üretimi gibi birçok önemli fonksiyonun temelini oluşturur. Fakat diğer tüm şeylerde olduğu gibi bu yağın da fazlası vücuda zarar verebilir. HDL-LDL değerleri vücutta kolesterol taşınımını sağlayan moleküllerdir. HDL iyi huylu kolesterol olarak tanımlanır. Hücrelerde var olan fazla kolesterolü karaciğere ulaştırır. Kötü kolesterol olarak bilinen LDL ise hücrelere kolesterol taşımaktadır. Bu nedenle de ciddi artış yaşanır.

Kolesterol baş ağrısı yapar mı? Sorusunun cevabı ise kolesterolün direkt olarak baş ağrısı yapmazdır. Ancak kolesterolün yükselmesi ile damar tıkanması yaşanabilir ve damar tıkanması ciddi anlamda baş ağrısına yol açabilir. Damarlarda yaşanan tıkanma nedeni ile kan akışı azalır ve damar tıkanıklığı daha ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.

Kolesterolün baş ağrısına yol açması bu anlamda gerçekleşebilir. Beyne giden damarlarda yaşanan tıkanıklık nedeni ile kısmi ya da total kan akımı kesilebilir. Bu durumda dokulara ulaşan oksijen miktarı azalarak baş ağrısı problemi ortaya çıkabilir. Dokulara ulaşan kan tamamen kesilirse beyin dokuları tüm fonksiyonlarını kaybedebilir. Kolesterol hastası olan ve belli bir yaş aralığına gelmiş kişiler belirli aralıklarda baş ağrısına maruz kalabilir. Eğer kişi kolesterol hastası ve belli aralıklarda baş ağrısı yaşıyorsa mutlaka zaman kaybetmeden bir doktora başvurmalıdır. Alınacak önlemler ve zamanında yapılan müdahale birçok konuda hayati riski ortadan kaldırabilir.

Kolesterole Karşı Nasıl Önlemler Alınabilir?

Uzun süredir devam eden kolesterol ileride ciddi rahatsızlıklara yol açabileceği için bazı önlemler alınması gerekmektedir. Öncelikle doğru beslenmek, ideal kiloda olmak ve düzenli egzersiz yapmak gerekir. Bu noktalarda dikkatli olunursa kolesterol ve neden olabileceği hastalıklara yakalanma riski tamamen ortadan kalkabilir.

Kolesterolü Düşüren Gıdalar Nelerdir?

Fındık: Fındık kalp sağlığını korumak için ideal bir gıdadır. Kolesterolü düşürücü etkisinden yararlanmak için gün içinde 1 fincan kadar fındık tüketilebilir. Ayrıca badem ve ceviz de kolesterole karşı iyi gelen yemişlerin arasındadır.

Yulaf: Daha çok kahvaltılarda tüketilen yulaf ezmesi LDL kolesterolün düşmesine yardımcı olur. Yulaf ile lif yönünden zengin içeriğe sahip olan erik, elma gibi besinler de tüketilebilir.

Zeytinyağı: Özellikle sızma zeytinyağı antioksidan yönünden oldukça güçlüdür. Diğer yağ türlerine oranla daha az işlenmiş olduğu için sağlıklı bir yağ olarak tüketilebilir. Zeytinyağı kalori bakımından zengin olduğu için diyet yapan kişiler günde 2 yemek kaşığından fazla kullanmamaya özen göstermelidir.

Kolesterol İçin Diğer Öneriler

Egzersiz: Düzenli aralıklar ile yapılan egzersizler kötü kolesterolün karaciğer tarafından iyi kolesterole çevrilmesine yardımcı olabilir. Hayatın bir parçası haline getirilen egzersizler vücudu hem kolesterole karşı hem de daha farklı hastalıklara karşı korur. Haftada en az 3-4 gün düzenli yapılan egzersizler kolesterolün yaklaşık %20 düşmesini sağlayabilir.

Sigara: Sigara tüketimi iyi kolesterolün düşmesini sağlayarak damar tıkanıklığı riskini arttırmaktadır. Kolesterolün düşmesi damarlardaki zararlı maddelerin dışarı atılmasını önler.
" } ] }