{ "title": "Gerilim Tipi Baş Ağrısı", "image": "https://www.basagrisi.gen.tr/images/gerilim-tipi-bas-agrisi.jpg", "date": "23.01.2024 04:05:47", "author": "Ahmet Emrah Yükselci", "article": [ { "article": "
Gerilim tipi baş ağrısı, halk arasında en yaygın olarak görülen baş ağrısı tipidir. Yıllık yaklaşık olarak %74'lük yaygınlık artış yüzdesine sahiptir. Migrenin aksine şiddetli ve anlık bir baş ağrısı olmayıp, sürekli bir etkiye sahiptir.

Gerilim Tipi Baş Ağrısı Neden Olur?

Gerilim tipi baş ağrısı daha çok kişinin günlük yaşamında tecrübe ettiği çevresel etkiler neticesinde meydana çıkar. Ailesel ve kişisel problemler ile zorluklar, uzun süreli hareketsizlik ve aynı pozisyonda kalma, ani hayal kırıklıkları ile gelen olumsuz psikolojik değişimler, gereğinden az veya fazla uyuma, yemek yeme, aşırı alkol kullanımı ve gürültülü ortamlar gibi durumlar bu tip baş ağrısına sebep olabilmektedir. Bu nedenle her ne kadar etkisi direkt olarak gözlenemese de kişinin psikolojik durumuyla doğrudan bağlantılı olduğu düşünülmektedir.

Gerilim Tipi Baş Ağrısı Nasıl Teşhis Edilir?

Migrenin aksine gerilim tipi baş ağrısı, başın herhangi bir bölesinde değil, boyundan başlar. Bazen omuz ve sırt bölgelerine baskı yaptığı da duyulan şikâyetler arasındadır. Başın her iki yanında da görülme olasılığı vardır ve migrende görüldüğü gibi başın dış kısmına aşırı baskı durumu söz konusu değildir. Gerilim tipi baş ağrısına sahip hastalar genellikle daha sosyal ortamlara dahil olduklarında şikâyetlerinin azaldığını ve ağrılarının hafiflediğini bildirmişlerdir. Bu da hastalığın kişinin psikolojisiyle ilintili olduğunu gösteren bir başka kanıt olarak görülmektedir.

Tedavi

Bu hastalığın tedavisinde kişinin psikolojik durumunu iyileştirecek ve kas yapısını gevşetecek ilaçlar kullanılır. Depresif durumlar sinir sistemini etkilediklerinden dolayı kaslar üzerine baskı oluştururlar. Bu nedenle söz konusu depresif halin giderilmesi ve bunun yanında ağrıya sebep olabilecek olası olumsuz kas aktivitelerinin de engellenmesi önemlidir. Hastanın tecrübe ettiği ağrının şiddetine göre tedavi süreci ağrı kesiciler ile de desteklenir.

Çeşitleri

Gerilim tipi baş ağrısının iki farklı çeşidi vardır:
Söz konusu her iki tipin de tedavisi farklıdır. Örneğin, episodik gerilim tipi baş ağrısı çok daha hafiftir ve reçetesiz kullanılan ilaçlar ile dahi tedavi edilmesi mümkündür. Fakat, kronik gerilim tipi baş ağrısı görece daha şiddetli ve süreklidir. Bu nedenle doktor kontrolünde tedavisi gerçekleştirilir. Çünkü, bu tipe sahip hastaların episodik gerilim tipi baş ağrısı tedavisinde kullanılan ilaçları kullanmaları hastalığı daha da ilerleterek tedavi sürecini oldukça zora sokabilmektedir.
" } ] }