{ "title": "Çocuklarda Baş Ağrısı", "image": "https://www.basagrisi.gen.tr/images/cocuklarda-bas-agrisi.jpg", "date": "19.01.2024 17:09:11", "author": "Özbaşak", "article": [ { "article": "Çocuklarda Baş Ağrısı, baş ağrısı, çocukluk ve adolesan döneminden başlayarak görülen önemi büyük bir semptomdur. Bulguların büyük kısmında hiçbir neden saptanamamasına karşın, basit bir üst solunum yolu enfeksiyonunun veya intrakranial kitleye benzer ciddi bir hastalığın semptomu olduğu sonuçlanmaktadır. Bunun sebebi teşhisin doğru tanımlanması ile uygun tedaviye ihtiyaç duyulmaktadır. Migren baş ağrısına neden olduğu gibi beyinde de sinir hücrelerine ve kan damarlarına oluşturduğu farklılıklar sebebiyle, sinir hücrelerinin saldığı maddeler kan damarlarını genişleterek ve damarların dışarıya çıkmasıyla değişik maddeler olarak sonuçlanır. Bunun sebebi, kişinin şiddeti ve devamlı baş ağrılarına sebep olmaktadır. Bu baş ağrıları, birinci baş ağrısına neden olan ve ikincil olanlar ise belli hastalıklara bağlı yaşanan baş ağrılarının olgularıdır.

Çocuklarda Baş Ağrısı Görülme Sıklığı Nedir?

Baş ağrısı, yetişkinlerde görüldüğü gibi çocuklarında baş ağrısına sebep verdiği bulgular olabilmektedir. Küçük yaşlarda çocuklarda rastlanan baş ağrısıyla kıvrandıkları bilinmektedir. Okul çağındaki çocuklarda en sık görülen ve adölesan yaş itibariyle görülmektedir. Yedi yaşındaki çocuklarda %40'ı, 15 yaşlardaki çocuklarda %75'i sık rastlanmayan baş ağrıların olmasıdır. Sürekli yâda yineleyen baş ağrıları içinde migren en başta gelir ve çocukların ki, görülme sıklığının yoğunluğu %3-10 değerlerinde olduğu gözlemlenmiştir.

Çocuklarda Baş Ağrısı Belirtileri Nelerdir?

Zonklayıcı olan baş ağrıları, bulantı, kusma, karın ağrısı ve ışıktan ya da sesten rahatsızlığın eşlik ettiği şiddetli baş ağrılarından migren olasılığı yüksektir. Yetişkinlerde tek yanlı baş ağrısı oluşurken çocuklarda ağrının baş kısmının her iki tarafında oluşur. Ağrı esnasında renkte solma, halsizleşme oluşmaktadır. Migrenin tek tipli olması aura migrende bile ilave olarak bulanık görme, yanıp sönen ışıklar-zigzag çizgiler görmek gibidir. Görsel acılar çekmek, yüz, kol bacaklarda uyuşma ya da baş dönmesine benzeyen kıvranmalar başlar. Ağrının atak zamanlarında çocuklar genelde sessiz bir ortamda uyumak istemesi, özellikle de uykudan sonra baş ağrısı yok olmaktadır. Çocuklarda araba tutması, bir nedene bağlı olmadan sürekli baş dönmesinin ataklarının bir nedene saptanmaması kusma ve karın ağrısı ataklarının migren ile oluşabilmektedir. Bu belirtilerde çocukların migren ile öncül belirtileri olabilmektedirler.

Migren ağrılarını diğer baş ağrılarından ayıran belirtiler nedir?
Migrenin oluşumunu tetikleyen nedenler nedir?

Yiyecekler, Tütsülenmiş veya salamura et ve balık, eski peynir, karaciğer, soğan, yoğurt, incir, sucuk, sosis, salam gibi nitrat eklenmiş gıdalar, çikolata, çerez gibi yiyecekler hastalığı tetiklemektedir.

İçecekler, Çay, kahve, diyet, soda, kafeinli yiyecekler, özellikle bira, şarap, viski gibi alkollü içeceklerde tetikleyici içecekler yer alır.

Katkı maddeleri, Monosodyum glutamat, sodyum nitrit, aspartam, tiramin, fenolik flavonoidler gibi katkı maddeleri içerdiği besinler üzerinde tetikleyici unsurlar besinlerde bulunur.

Duyusal ve duygusal uyarıcılar, Endişe, depresyon, aşırı heyecan veya üzüntü, titreyen flüoresan ışıklar, parlak gün ışığı, stres, aşırı sevinç, korkular hastalığı tetikleyen unsurlar arasındadır.

Yaşam tarzı değişiklikleri, Az veya çok uyku, zaman farkı, kafeinsiz kalma, aşırı egzersiz, zihinsel veya fiziksel yorgunluk, ağırlık kaldırma, öne eğilme, cinsel yönden uyarılma, alerji ev sigara hastalığının oluşturduğu nedenlerdir.

Migren tedavisi; Migren için en iyi tedavi uykudur. Uyku, normal beyin fonksiyonlarını yeniler, ağrıyı dinlendirir ve birçok ilişki migren semptomunu yok eder. Doktorun reçete ettiği veya önerdiği ağrı kesici ilaçlar, migren ağrısı durumunda çocuğa da verilebilir.

Eğer ataklar ayda 2-3 defa ya da daha az ise genelde yalnızca atak tedavisi uygulanır. Bunun hastaya ağrı başlangıcında basit ağrı kesici alması ve kesinlikle bir süre dinlendirilmesinde fayda vardır.

Şayet çocuk haftada bir ya da daha çok migren atağı geçiriyorsa atakları önleyici tedavi önerilir. Bu tedavide çeşitli ilaç seçenekleri ile hastanın diğer unsurlarına bakılarak çocuk nöroloji hekimi bilgisinden ilaç seçimi yapılır. Bu tedavi yöntemi altı ay-bir yıl gibi bir süre ilaç kullanımı olarak atakların en azına indirilmesidir.

Ailelere yapması gerekenler ve öneriler
" } ] }