{ "title": "Boyun Fıtığı Baş Ağrısı Yaparmı", "image": "https://www.basagrisi.gen.tr/images/boyun-fitigi-bas-agrisi-yapar-mi.gif", "date": "19.01.2024 08:18:45", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Boyun fıtığı baş ağrısı yapar mı, boyun fıtığı toplumda en sık karşılaşılan rahatsızlıklardan biridir. Boyun ağrısı farklı nedenlerden kaynaklanabileceği için boyun fıtığı birçok boyun rahatsızlığı ile karıştırılabilir. Boyun fıtığı başlayalı epeyce bir zaman olmuş ve fark edilememiş ise boyun ağrılarına şiddetli baş ağrıları da eşlik edebilir.

Boyun Fıtığı Nedir?

Boyun fıtığı tıpkı bel fıtığındaki gibi omurlar arasında bulunan disklerde jöle kıvamındaki sıvının disk yapısını değiştirmesi ya da diklerden dışarı çıkması olarak tanımlanır. Disklerin içinde yer alan sıvının dışarı çıkması çevrede bulunan sinir ve kaslara baskı uygular. Uygulanan baskı boyunda tutulma ya da şiddetli ağrılara yol açabilir. Bu tarz ağrılara bağlı olarak boyun hareketlerinde kısıtlanma ortaya çıkabilir. Boyun ağrılarında kısıtlanma boyun fıtığının en önemli ve belirgin belirtisidir. Bu nedenle hastalığın erken teşhisi ve tedavi edilmesi çok önemlidir. Hastalık fark edilip tedavi edilmediği takdirde daha ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Boyun fıtığı ilerlediği zaman boyun omurlarında hasarlara neden olarak felç riskinde artış yaşanabilir ve bu rahatsızlığın geri dönüşü olmayabilir.

Boyun Fıtığı Belirtileri Nelerdir?

Boyun fıtığı çoğu zaman hiçbir şikâyete yol açmadan sinsi bir şekilde ilerleyebilir. Hastalık yeni başlamışsa fıtık çevrede bulunan kas ve sinirlere baskı uygulamayabilir. Fakat fıtık ilerledikçe hafif, çok şiddetli olmayan ağrılar ortaya çıkabilir. Bu hafif ağrılar yük taşımakta, bilgisayar başında uzun süre oturmalarda şiddetlenir. Fıtık henüz bu aşamada iken tedbir alınmazsa disk yuvasından tamamen çıkarak sinir ve kaslara uyguladığı baskıyı çoğaltır. Sinirlere uygulanan baskı arttıkça baş ağrıları daha belirgin olur. Bu aşamada boyun tam anlamı ile kilitlenerek sağa sola çevirmek zorlaşabilir. Fıtık ilerledikçe ağrılar yalnızca boyun ile sınırlı kalmaz. Bu durumda, sırt, omuz, kol, bacaklar, eller ve belde de ağrılar oluşur. Sinirlere uygulanan baskı el ve kolda güç kaybına yol açar ve aynı zamanda bölgede uyuşma yaşanır.

Boyun fıtığı henüz başlangıç aşamasında ise sık aralıklarla boyun tutulması yaşanabilir. Boyun tutulması hiçbir zorlamaya maruz kalmadan ortaya çıkar. Eğer yanlış bir hareket ve hava koşullarına bağlı olmaksızın boyun tutulması yaşanıyorsa nedeni boyun fıtığı olabilir.

Boyun Fıtığı Neden Olur?
Boyun Fıtığı Nasıl Teşhis Edilir?

Boyun fıtığı teşhisi için doktora başvurulduğunda doktor ilk olarak fiziksel muayene uygular. Ağrının teşhisi için MR isteyebilir. MR sayesinde boyun bölgesi net bir şekilde görüntülenmektedir. MR ile boyun fıtığı teşhisi edilerek uygun tedavi yöntemi uygulanır.

Boyun Fıtığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Boyun fıtığı tedavisinde cerrahiye yönelmeden önce çeşitli boyun egzersizleri ile hastalık kontrol altına alınmaya çalışılır. Bu egzersizler fıtığın ilerlemesini önler. Fıtık nedeni ile ortaya çıkan ağrılar için ağrı kesiciler reçete edilir. Ayrıca ağrı kesiciler ile kas gevşetici ilaçlar reçete edilir. Şayet bu tedavi yöntemlerine rağmen ağrılarda ve şikâyetlerde herhangi bir azalma yaşanmıyorsa fizik tedavi önerilir. Fizik tedavi ağrılı bölgelerin güçlenmesi için uygulanır.

Yine tüm bu yöntemlere rağmen ağrı ve şikâyetler azalmıyorsa en son seçenek cerrahi yöntemdir. Cerrahi boyun fıtığında tercih edilebilecek en son seçenektir. İlerleyen vakalarda cerrahi ile fıtıklaşan diskler çıkarılır. Cerrahi sinirleri kapsadığı için son derece riskli bir ameliyat türüdür.
" } ] }