{ "title": "Boyun Ağrısı ve Baş Ağrısı", "image": "https://www.basagrisi.gen.tr/images/boyun-agrisi-ve-bas-agrisi.gif", "date": "20.01.2024 15:34:44", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Boyun ve Baş Ağrısı, Boyunda oluşan ağrı boyun ile sınırlı kalmayarak vücudun diğer alanlarında da kendini gösterebilir. Omuz, kol, baş gibi pek çok bölgeye aynı anda yayılarak yayıldığı alanları da olumsuz etkileyebilir. Boyunun arka kısmında meydana gelen ağrılar genellikle baş ağrısı ile devam eder. Bu tür ağrılar kronik olabileceği gibi akut olarak da gerçekleşebilir. Akut boyun ve baş ağrısı anlık olabileceği gibi birkaç saat ya da birkaç gün devam edebilir. Kronik ağrılar ise aylarca hatta yıllarca sürebilmektedir.

Boyun ve Baş Ağrısı Neden Olur?

Boyunda oluşan ağrıların başa kadar uzanmasına neden olan faktör, boynun baş ile alakalı pek çok sinir ve kas ile bağlı olmasından kaynaklanmaktadır. Boyunda yaşanan akut ağrılar genellikle travma ya da enfeksiyon kaynaklı ortaya çıkmaktadır. Kronik ağrıların ise altta yatan pek çok nedeni olabilir. Bu nedenle ağrının sebebini bulmak için gerekli incelemelerin yapılması ve nedene bağlı tedavi uygulanması gerekir.

Duruş Bozukluğu: Sürekli oturarak çalışmak zorunda kalanlar, bilgisayar başında saatlerce zaman geçirenler ve başını ön tarafa doğru eğerek çalışanlar da boyun ve baş ağrısı birlikte görülebilir. Masa ve bilgisayar başında çalışan kişilerde duruş pozisyonu çok önemlidir. Yine yatış pozisyonu da boyun ve baş ağrısına yol açabilecek bir faktördür.

Sakatlanmalar: Boyun ve baş bölgesine trafik kazası ya da bir aktivite sonucu şiddetli bir şekilde darbe alınmışsa bu bölgelerde ağrı görülebilir. Bu nedenle oluşan ağrıları hafifletmek ya da tedavi edebilmek için fizik tedavi uygulanması gerekmektedir.

Boyun Kaslarında Zorlanma: Halk arasında daha çok ters hareket olarak adlandırılan zorlama boyun ile baş ağrısına yol açabilir. Bir hareketi aniden yapmak boyun kaslarında geçici zedelenmeye ve beraberinde ağrıya neden olabilir.

Stres: Devamlı yoğun strese maruz kalan kişilerde vücudun tüm kasları olumsuz olarak etkilenebilir. Bu kaslara boyun ve baş bölgesindeki kaslarda dahil olur ve stres nedeni ile şiddetli ağrılar yaşanabilir.

Boyun Kireçlenmesi: Kemik ve eklemlerin iltihaplanması, osteoartrit ve romatizma boyna bağlı alanlarda kendini göstermektedir. Osteoartrit adlı hastalıkta boyunda yer alan sinirler olumsuz etkilenir ve ağrıya yol açar. Bu tür ağrılar özellikle başın arka tarafında meydana gelir ve boyun ağrısına baş ağrısı da eşlik edebilir.

Menenjit: Menenjit oldukça tehlikeli ve vücutta hasar bırakabilecek bir tür enfeksiyon hastalığıdır. Beyin zarı iltihabı olarak da tanımlanan hastalık boyun ve beraberinde baş ağrısına yol açabilir.

Boyun Diskinde Kayma: Boyun ve omurilik arasında yer alan disklerde yaşanan kayma nedeni ile boyun ve baş ağrısına sıkça rastlanır. Kayan disk sinirlere baskı uygulayarak ağrıya yol açabilir.

Boyun ve Baş Ağrısında Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Boyun ve baş ağrısı için doktora başvurulmuşsa aynı gün içinde tedaviye başlamak mümkün olmaz. Doktor ile olarak ağrıya neden olan faktörü araştırarak bulmalıdır. Nedeni bulabilmek için MR-X-RAY ya da daha farklı görüntüleme metotları kullanılabilir. Bu metotlar ile ağrıya neden olan faktör belirlenir. Şayet bölgede enfeksiyon teşhis edilmişse antibiyotik tedavisi uygulanır.

Tedavi sürecinde boyun ve baş ağrısına neden olan faktöre göre soğuk-sıcak kompres uygun görülebilir. Bu kompresler ağrının kontrol altına alınmasını ya da hafiflemesini sağlar. Masaj, egzersizler boyun kaslarını kuvvetlendirmek için uygun görülebilir. Boyun ve baş ağrısına maruz kalan kişi yüzme, koşu ya da daha farklı egzersizler ile uğraşıyorsa doktor bu egzersizlere bir süre ara verilmesini isteyebilir. Boyun ve baş ağrısının nedeni ne olursa olsun evde alınan önlemlere rağmen birkaç gün içinde geçmemişse mutlaka bir doktora başvurmak gerekir.
" } ] }