{ "title": "Baş Ağrısına İyi Gelen Bitkiler", "image": "https://www.basagrisi.gen.tr/images/bas-agrisina-iyi-gelen-bitkiler.gif", "date": "21.01.2024 14:31:51", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Baş ağrısına iyi gelen bitkiler, Baş ağrısı birçok kişinin maruz kalabileceği yaygın görülen rahatsızlıklardan biridir. Baş ağrısına maruz kalan kişilerin çoğu gerilim tipi baş ağrısına maruz kalmaktadır. Gerilim tipi baş ağrısı daha çok stres ve anksiyete gibi sorunlardan dolayı ortaya çıkmaktadır. Baş ile çene ve kafa derisinde de ağrı görülebilir. Diğer baş ağrıları ise küme tipi, migren ya da sinüslere bağlı olarak ortaya çıkabileceği gibi bazı hastalıkların belirtisi olarak da ortaya çıkabilir. Bazı baş ağrılarında yaşam tarzını değiştirmek, gevşeme egzersizleri yapmak ya da ağrı kesici ilaçlar kullanmak ağrıyı ortadan kaldırmak için yeterli olabilir. Ayrıca bitkisel tedavi yöntemleri ile de baş ağrısı kontrol altına alınabilir. Fakat baş ağrısı için uygulanacak bitkisel küre başlamadan önce bir doktora görünmekte fayda vardır.

Baş Ağrısına İyi Gelen Bitkiler

Nane: Nanenin sakinleştirici bir etkisi vardır. Baş ağrısı için çay şeklinde kullanılabileceği gibi nane yağı ile alın bölgesine masaj yapmakta faydalı olur.

Zencefil: Zencefil baş ağrısına iyi gelen bitkiler arasındadır ve baş ağrısı için yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Çay olarak hazırlanıp gün içinde 2-3 fincan kadar tüketilebilir. Zencefil baş ağrısı haricinde özellikle gebelikte oluşan mide bulantıları için de kullanılabilecek ideal bir bitkidir. İltihap giderici bir bitki olarak bilinen zencefil özellikle gerilim tipi baş ağrılarına karşı oldukça faydalı olur. Adet döneminde ya da öncesinde oluşan baş ağrıları için de gönül rahatlığı ile kullanılabilir. Zencefil çayı tek başına tüketilemiyorsa bal ve limon ile tatlandırılarak içilebilir.

Sarı Kantaron: Antidepresan bir özelliği olan sarı kantaron ağrı kesici özelliği ile kullanılan yaygın bir bitki değildir. Ancak gerilim tipi baş ağrılarına karşı faydalı olduğu düşünülmektedir. Farklı hastalıklar nedeni ile devamlı ilaç kullanan kişiler sarı kantaronu kullanılan ilaçlar ile etkileşim yaratacağında kullanmamalıdır. Ayrıca bitki kullanılmadan önce bir doktora danışmak faydalı olur.

Kedi Otu: Kedi otu uyku düzensizlikleri ve endişeye karşı kullanılan bir bitkidir. Baş ağrılarına karşı da oldukça faydalıdır. Kedi otu, çay, kapsül ya da tablet şeklinde kullanılabilir. Kedi otu en fazla 1-1,5 ay kadar kullanılmalı ve bu süreden sonra ara verilmelidir. Bazı kişilerde yan etki olarak mide problemleri, yorgunluk ve hatta şiddetli baş ağrılarına yol açabilir.

Yeşil Çay: Yeşil çay sinüzite bağlı olarak gelişen baş ağrılarına karşı iyi gelen bir bitki çayıdır. Baş ağrısının hafiflemesine yardımcı olabilir. Ancak bu tip bir baş ağrısı için ilk olarak doktora başvurmak gerekir.

Veba Otu: Veba otu baş ağrısı tedavisinde ve migren ataklarını hafif atlatmak için kullanılan bitkiler arasında yer almaktadır. Özellikle gerilim tipi baş ağrısı için oldukça faydalı olan veba otu standadize edilmiş ekstraktının kullanılması önerilmektedir. Veba otunun karaciğerlere dokunduğu bilinmektedir. Şayet baş ağrısı ve migren tedavisi için veba otu kullanılacaksa bitki mutlaka doktora danışarak kullanılmalıdır. Doktor kullanım şekli ve dozu hakkında gerekli bilgiyi verdikten sonra bitki bilinçli bir şekilde kullanılmalıdır. Gebelik ve emzirme döneminde bitki kesinlikle kullanılmamalıdır.

Gümüşdüğme: Uzun yıllardır baş ağrısı tedavisi için kullanılan bitkisel bir yöntemdir. Daha çok migren nedeni ile oluşan ağrılar için yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Gümüşdüğme bitkisinin çok fazla olmasa da kan inceltici etkisi bulunmaktadır. Bu nedenle kan inceltici etkisi olan ilaçlar ile kullanılmamalıdır. Çay, meyve suyu ya da çaya damlatılarak tüketilebilir. Gümüşdüğme yaprağı özü direkt olarak alınırsa ağız ve dilde yaraya, dudaklarda şişmeye yol açabilir.
" } ] }