{ "title": "Baş Ağrısı ve Baş Dönmesi", "image": "https://www.basagrisi.gen.tr/images/bas-agrisi-ve-bas-donmesi.gif", "date": "21.01.2024 23:45:19", "author": "murtaza bulduklu", "article": [ { "article": "
Baş dönmesinin tıbbi terminolojideki adı vertigo 'dur. Vertigo, kişinin etrafındaki objeleri kendi etrafında dönüyormuş gibi hissetme halidir. Bunun dışındaki baş dönmesi çeşitleri vertigo olarak ifade edilmez. Hastaların kendisini kötü hissetme, dengesizlik ve bunaltı hissini baş dönmesi olarak tanımlanmasına rağmen vertigo değildir.

Baş dönmesi Neden Olur?

Baş dönmesinin üç nedeni vardır. İç kulakla ilgili hastalıklar, psikojen nedenler ve beyin hastalıklarıdır. İç kulakla ilgili sebeplerin en önemlisi Benign paroksismal posizyonel'dır. Beyin hastalıklarına en güzel örnek beyin tıkanıklığıdır. Beyin sapında meydana gelen iltihabi hastalıklar ve tümörler de baş dönmesine neden olabilmektedir.

Baş Dönmesinin Tedavisi Nasıl Yapılır?

Baş dönmesinin tedavisine karar verilmeden önce baş dönmesinin sebebi iyice araştırılmalıdır. Çünki her vertigo'nun tedavisi aynı değildir. En çok görülen baş dönmesi sebebi iç kulak kristallerine bağlı olarak gelişen Benign Paroksismal Posizyonel Vertigo'nun tedavisi yapılırken hasta bir sedyeye yatırılır ve hastanın başı belli pozisyonlara çevrilir. Buna manevra tedavisi denir. Bu tedavide hastaya 24 saat boyunca öne veya arkaya eğilmemeleri ve başı yüksekte tutmaları önerilir. Bunu yapamayacak hastalarda boyunluk kullanılır. Vertigo tedavisinde denge sistemini baskılayan ilaçlardan da faydalanılabilir.

Baş ağrısı

Baş ağrısı genellikle yorgunluk, stres ve gerilimden meydana gelebilmektedir. Fakat baş ağrısı deyip geçmeyin. Bazı durumlarda baş ağrısı; beyin kanaması, beyin tümörü, anevrizma gibi hastalıkların tek belirtisi olabiliyor. Hayatında hiç baş ağrısı yaşamamış bir insan bulmak oldukça zor bir durumdur. İnsanların %93'ü yılda en az bir defa baş ağrısı çekiyor. En sık görülen baş ağrısı tipi %40 ile gerilim tipi baş ağrısıdır. İkinci sırada ise %20 ile migren bulunuyor.

Baş Ağrısında Şu 9 Sinyal İhmale Gelmez
Baş Ağrısı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Baş ağrısı ile mücadele ederken mümkün olduğunca geç ilaç almaya çalışın. İlaç kullanmak yerine doğal yollarla kendinizi gevşetin. Ağrı ne oranda olursa olsun onu ciddiye alın. Çünkü ağrı vücudun verdiği bir alarmdır. Yani vücutta ters giden bir şeyler vardır. Bu belki kısa süreli bir dinlenmedir. Kendinizi sessiz bir odaya atın ve yatağa uzanarak tüm vücudunuzun gevşemesini sağlayın. Her iki kulak memesini ovun ve işaret parmağı ile burun deliklerinin altından gözlere kadar burun çevresini ovun. 35 derece sıcak suda ayaklarınızı dinlendirmek fayda sağlayacaktır. 5 dakika sıcak suda kaldıktan sonra suyu soğutun ve bir sürede soğuk suda kaldıktan sonra ayaklarınızı çıkarın ve yün çorap giyerek ayaklarınızı dinlendirin. Acı kahveye iki damla limon suyu damlatın ve için göreceksiniz ki baş ağrınızı azaltacaktır.
" } ] }