{ "title": "Alkol Sonrası Baş Ağrısı", "image": "https://www.basagrisi.gen.tr/images/alkol-sonrasi-bas-agrisi.gif", "date": "20.01.2024 05:38:57", "author": "murtaza bulduklu", "article": [ { "article": "
Alkol sonrası baş ağrısı, insana eziyet gibi gelir. Peki, alkol kullandıktan sonra neden baş ağrısı olur ve bu baş ağrısı nasıl geçer? Bu makalemizde alkol sonrası meydana gelen baş ağrısını inceleyip ağrılardan kurtulma yöntemlerini sıralayacağız.

Alkol Sonrası Baş Ağrısı Neden Olur?

Her türlü alkol ürünlerinde etanol yani diğer adıyla etil alkol kullanılır. Birada kullanılan etil alkol oranı %5-7 arasında değişiklik gösterirken viski türü içkilerde bu oran %50-55 arası değişiklik göstermektedir. Tükettiğiniz alkolün cinsine göre ve etil alkol içeriğinin oranına göre alkol sonrası baş ağrınız gelişir.

Vücudunuzda bulunan vazopressin adındaki hormon vücudun su tutulmasını ve böbreklerden emilerek tekrar kana karışmasını sağlar. Etil alkol bu hormonun çalışma işlevini azaltarak düşük seviyede çalışmasına neden olur. Bu nedenle böbrekle emilemeyen su idrar yoluyla dışarı atılır. Beyin fonksiyonlarını yerine getirebilmek için suya şiddetli seviyede ihtiyaç duyar. Bu nedenle beyin böbrek üstü bezlere komut vererek yağı karbonhidrata dönüştürerek su açığa çıkaracak olan adrenalin üretmesini sağlar. Fakat sadece adrenalin yeterli olmadığı için histamin hormonu da salgılanır. Histamin hormonu damarları genişleterek beyine daha fazla kan gitmesini sağlar. Bu olumlu bir durum gibi görünüyor ama damarların genişlemesiyle beyine daha fazla kanın pompalanması basıncı artırır. Beyinde basıncın artmasıyla ağrıya duyarlı sinirler bunu hisseder ve baş ağrısı başlar.

Genellikle alkol sonrası baş ağrısında kafayı sallamak, sağa ve sola çevirmek basınç nedeniyle baş ağrısını artırmaktadır.

Alkol Sonrası Baş Ağrısı Nasıl Geçirilir?

Alkol sonrası baş ağrısının temel nedeni su kaybı olduğu için en kestirme çözüm bol miktarda su içmektir. Hem alkol kullanmaya başlamadan hem de alkolden sonra bol miktarda su tüketmeniz alkol tükettikten sonra baş ağrınızın hafif geçmesine neden olacaktır. Ortalama bir insanın günlük tüketmesi gerektiği su miktarı 2 litre olurken alkol tüketileceği gün bu 3 litreye çıkarılmalıdır. Böbreklerden atılan su ile vücudunuzun kaybettiği mineralleri tekrar kazanmak için suya alternatif olarak maden suyu içmenizin daha çok faydası olacaktır. Çünkü maden suyunda bol miktarda mineral bulunmaktadır.

Alkol sonrası baş ağrısını kahvenin geçirdiği bilgisi tamamen yanlıştır. Çoğu kişi alkol sonrası baş ağrısını geçirmek için kahve içer ve uyumaya çalışır. Kahvenin insan hormonları üzerinde hiçbir etkisi yoktur. Fakat içeriğinde bulundurduğu kafein, dolaşım sistemini hızlandırır ve böylece böbreklerden atılan su miktarını artırır. Bu nedenle baş ağrısını azaltacağı yerine daha şiddetlendirir.
" } ] }