{ "title": "Adet Öncesi Baş Ağrısı", "image": "https://www.basagrisi.gen.tr/images/adet-oncesi-basagrisi.gif", "date": "20.01.2024 16:33:17", "author": "murtaza bulduklu", "article": [ { "article": "
Adet öncesi baş ağrısı, olma ihtimali normal zamanlara göre ve erkeklerin baş ağrısına yakalanmalarına göre karşılaştırıldığında kadınlarda adet öncesi tüm hormon düzenleri bozulduğu için baş ağrısına yakalanma ihtimalleri üç kat artmaktadır. Adet döngüsünü düzenlemede önemli etkiye sahip olan östrojen ve progesteron hormonları, baş ağrısını tetikleyici özellikteki hormonlara etki ederek düzenlerini bozar.

Adet Öncesi Baş ağrısına Ne Etki Eder?

Adet öncesi baş ağrılarının nedeni bazı hormonal dengesizliklerden kaynaklanmaktadır. Adet periyodunun iki gün öncesi ve devam eden ilk üç gün içerisinde görülen baş ağrısına “Saf regl migren” denir. Kadınların hemen hemen yarısından fazlası adet döneminde migren tarzı ağrılara yatkın olmakla beraber sadece %10'luk kısmında saf regl migren görülmektedir.

Genellikle saf regl migreni tetikleyen en önemli sebeplerden birisi, östrojen hormonunun düşük seviyede salgılanmasından kaynaklanmaktadır. Genellikle regl döneminde östrojen hormonu dalgalanmalar gösterir. Bu hormonun artması baş ağrısına iyi gelirken azalması baş ağrısını tetiklemektedir. Gebelikle birlikte baş ağrısı azalabilir. Gebe kalan kadınların 2/3'ü baş ağrılarının azaldığını bildirmişlerdir. Bunun nedeni gebelikte östrojen hormonunun dalgalanmayı bırakarak hep üst seviyede olmasıdır.

Adet Öncesi Bağ Ağrısı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Adet öncesi baş ağrıları normal migren hastalıklarına göre daha şiddetli ve uzun ataklar şeklinde geçtiği için tedavisi de daha zor olmaktadır. Bu nedenle migren belirtilerini kontrol altına alacak ilaçlar kullanılabileceği gibi aynı zamanda adet döngüsünü engelleyecek yöntemler de düşünülmelidir.

Adet dönemi öncesi baş ağrısı üç grupta incelenebilir:
Doğum Kontrol Hapları ile Tedavi Nasıl Yapılır?

Bu tedavinin amacı östrojen hormonlarını yükselterek ağrıyı önlemeye yöneliktir. Bu tedavide vücuda dışarıdan östrojen hormonu verilmektedir. Bu tedavide ara verilmeden doğum kontrol hapı kullanılmalıdır. Fakat 35 yaş üzeri kadınlarda ve sigara içenlerde bu haplar kullanılacaksa doktor gözetiminde ve dikkatli olarak kullanılmalıdır. Çünkü fazla östrojenin bazı kanser risklerini artırdığı unutulmamalıdır.
" } ] }